Skip To Content
Oedeem (verdikte enkels en voeten) Oedeem (verdikte enkels en voeten)

Oedeem (verdikte enkels en voeten)

Oedeem (verdikte enkels en voeten)

Oedeem is de naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels. Loopt u al een tijdje rond met pijnlijke, verdikte voeten? Of heeft u dikke enkels? Passen uw schoenen niet meer? Als vocht zit op plekken waar het normaal niet hoort, heeft u mogelijk last van oedeem. Oedeem komt ook voor tijdens de zwangerschap.

Bekend is het verschijnsel van vochtophoping in uw voeten en enkels door de hitte of na een lange vliegreis. Uw voeten worden dan dikker en voelen strak aan. Dat komt omdat uw lichaam de warmte niet goed kwijt kan. Meestal is dat de volgende dag weer over.

Blijven uw voeten opgezwollen? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Oorzaak oedeem

Dikke enkels en opgezette voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn overgewicht, problemen met het hart, de bloedvaten of bepaalde nier- en leveraandoeningen. Bij oedeem is sprake van een verstoord evenwicht tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen.

Gevolgen van oedeem

Gevolgen van oedeem

Wanneer weefselvocht in de benen niet goed wordt afgevoerd, verzamelt het zich op de laagste plek. Door de zwaartekracht zakt het overtollig vocht naar de voeten, enkels en onderbenen. Vochtophoping is meestal onschuldig maar het kan ook een signaal zijn van verhoogde bloeddruk door een hartziekte of een nieraandoening. Neem bij vochtophoping altijd contact op met uw huisarts.

Heeft u last van uw voeten? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: