Skip To Content
Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling) Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling)

Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling)

Mortonse neuralgie (zenuwbeknelling)

Heeft u last van een brandende of stekende pijn in de bal van de voet, met uitstraling naar de tenen? Of een doof gevoel in de tenen en tintelingen in uw voetzool? Mogelijk is er sprake van een Mortonse Neuralgie. Hierbij is de zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje bekneld geraakt. Het is mogelijk dat u hierbij pijnscheuten voelt in de voorvoet of tussen de tenen, die vaak onvoorspelbaar komen opzetten.

Mortonse neuralgie symptomen podotherapeut

Oorzaak Mortonse Neuralgie

Een zenuwbeknelling bij de tenen komt vaak voor tussen de tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. Maar het kan tussen alle middenvoetsbeentjes optreden. De voetzenuwen lopen via de voorvoet naar de tenen, tussen de lange middenvoetsbeentjes door. Op een bepaald punt splitsen de kleine zenuwen zich naar elke teen afzonderlijk. Te krappe schoenen zijn de belangrijkste veroorzakers van zenuwbeknellingen tussen de tenen.

Gevolgen van Mortonse Neuralgie

Gevolgen van Mortonse Neuralgie

Als de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes langere tijd wordt geprikkeld, bijvoorbeeld door een te krappe schoen, dan zwelt deze op tussen de kopjes van de twee middenvoetsbeentjes. Op den duur komen de pijnperiodes sneller en houden langer aan.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Bij behandeling van Mortonse Neuralgie is alles gericht op het wegnemen van overdruk. De podotherapeut kan u adviseren over een geschikte schoen waarin uw tenen voldoende ruimte krijgen. Schoenen met hoge hakken worden afgeraden. In sommige gevallen is een aanpassing aan uw schoenen nodig. Ook op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen kunnen verlichting geven.

Heeft u last van zenuwpijn in uw tenen? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: