Skip To Content
Klauwtenen en hamertenen Klauwtenen en hamertenen

Klauwtenen en hamertenen

Klauwtenen en hamertenen

Klauwtenen en hamertenen zijn benamingen voor een verschijnsel waarbij de tenen gekromd staan. Deze afwijkende stand komt veel voor in combinatie met een holvoet. Klauwtenen en hamertenen leiden in veel gevallen tot pijnlijke drukplekken en likdoorns door wrijving in de schoen. Met een kromstand van de tenen is het in sommige gevallen bijna onmogelijk om schoenen uit een schoenenwinkel te dragen.

Bij een hamerteen is één gewricht in de teen aangedaan. Hierbij gaat het om het eerste gewricht in het kootje. Dit gewrichtje is gebogen naar de grond waardoor er een hamerteen ontstaat. De teen ‘hamert’ als het ware op de grond. Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

Oorzaak klauwtenen en hamertenen

Door slijtage, platvoeten of een doorgezakte voet kunnen de gewrichtjes van de tenen in de knel raken. Daardoor raakt de functie van de voetspiertjes uit balans en komen de tenen in een klauwstand te staan. Verkeerd of te krap schoeisel is een bekende oorzaak. De stand van de voet kan veranderen in te smalle schoenen of in schoenen met een puntige neus. Tijdens het doorzakken van de voet wordt er door spieren en pezen hard aan de teen getrokken. Daardoor kunnen de tenen in een gekromde stand komen te staan.

Gevolgen van klauwtenen en hamertenen

Gevolgen van klauwtenen en hamertenen

Hamerteen en klauwteen lijken op elkaar, maar het zijn twee verschillende aandoeningen. Klauwtenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes naar beneden gebogen zijn. Het eerste en tweede teenkootje staan krom, maar zijn nog niet in die stand vastgegroeid. Het verschil tussen klauwtenen en hamertenen is dat u klauwtenen weer kunt terugduwen naar de normale positie. De gewrichtjes zijn nog beweeglijk. Bij hamertenen is dat niet meer mogelijk. De teen ‘hamert’ letterlijk op de vloer tijdens het lopen. Het weefsel onder de voetzool raakt geïrriteerd en reageert met extra eeltvorming, likdoorns of een slijmbeursontsteking onder de teentoppen.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Pijn die ontstaat door druk en wrijving op de tenen kunt u in veel gevallen verminderen door goed passende schoenen te dragen, waarin voldoende ruimte voor de tenen is. Soms is het nodig om een aanpassing aan de schoenen te doen of orthopedische schoenen aan te laten meten. Om de kopjes van de middenvoetsbeentjes te ontlasten, kan ook een op maat gemaakte podotherapeutische steunzool helpen. Ook teenortheses kunnen verlichting geven. Soms kan een eenvoudige poliklinische ingreep de oplossing zijn.

Heeft u last van pijn in uw grote teen? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: