Skip To Content
Ingegroeide teennagel Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan zeer pijnlijk zijn. Staan en lopen op gewone schoenen lukt in sommige gevallen haast niet meer van de pijn. Vooral als uw teen ook flink gaat ontsteken.

Ingegroeide teennagel behandeling podotherapeut

Hoe ontstaat een Ingegroeide Teennagel?

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een ingegroeide teennagel is te strak of te smal schoeisel en het verkeerd afknippen van uw teennagels. Soms loopt uw teennagel een klap of een stoot op. Dat veroorzaakt een wondje en kan het begin zijn van een ontsteking. Zolang de nagel in de nagelwal groeit, gaat de ontsteking niet over. Een ingegroeide nagel kan ontstaan ook uw nagelvorm. Bolle teennagels hebben door hun kromming meer kans op ingroeien. Ook zweetvoeten verhogen de kans op ingroei, omdat de nagelwal daardoor week en zacht wordt.

Gevolgen van een Ingegroeide Teennagel

Gevolgen van een Ingegroeide Teennagel

Ingegroeide teennagels zijn pijnlijk en gaan niet vanzelf over. Het komt ook voor dat de nagel aan beide kanten van de grote teen ingroeit. In de meeste gevallen gaat het om de grote teen, maar in principe kan het bij alle nagels voorkomen. Een ingegroeide teennagel kan, wanneer u er niks aan doet, flink ontsteken. Het begint met druk in de nagelplooi. Vaak groeit als reactie herstelweefsel aan, ook wel ‘wild vlees’ genoemd. Rondom de nagel wordt het dan rood en pijnlijk en in de nagelplooi vormt zich eelt.

Slecht passende schoenen drukken de nagel steeds dieper in het nagelbed en dat verwondt het omliggende weefsel en de nagelriem. Als de nagelrand de huid binnendringt, heeft u meestal snel een ontsteking te pakken. Een ingegroeide teennagel kan hardnekkig zijn.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Omdat ingegroeide teennagels in veel gevallen erg pijnlijk zijn, stellen veel mensen een behandeling uit of proberen zelf een oplossing te vinden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een podotherapeut naar uw ingegroeide teennagel te laten kijken. Zo wordt een eventuele ontsteking niet erger en ook op een verantwoorde en juiste manier verholpen. Dat is de snelste weg om van de pijn af te komen. We adviseren om niet zelf aan uw ingegroeide teennagel te komen of te proberen het probleem te verhelpen. In veel gevallen maakt u het daarmee juist erger. Neem nooit voetenbadjes bij een ingegroeide teenagel. Het is een algemeen bekend, hardnekkig, misverstand dat dit een oplossing is. U maakt hiermee de huid alleen maar weker en u verspreidt de bacteri├źn verder de wond in.

U kunt ingegroeide nagels voorkomen door ze altijd recht en niet te kort af te knippen. Draag schoenen die goed passen om de druk op de voorvoet en vooral op uw tenen te verminderen. Een nagelbeugel kan helpen om de juiste groei van de nagel te bevorderen. Deze kan een podotherapeut plaatsen als het nodig is.

Heeft u last van een Ingegroeide Teennagel? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: