Skip To Content
Holvoet (Pes Cavus) Holvoet (Pes Cavus)

Holvoet (Pes Cavus)

Holvoet (Pes Cavus)

Een holvoet (pes cavus) is een voettype waarbij de voetboog op spanning staat. Daarbij ontstaat als het ware een ‘holte’ onder de voet en de bovenkant van de voet staat bol. Een holvoet hoeft geen problemen te geven, maar het is mogelijk dat hierbij krapte ontstaat in de schoen. Bij een holvoet staan de tenen vaak in een klauwstand, waardoor gemakkelijk wrijving in de schoen ontstaat.

Holvoet symptomen podotherapeut

Oorzaak van een holvoet

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoet is er sprake van een abnormaal hoge wreef en voetboog. De banden van de voetzool en de achillespees staan strak gespannen. Ze trekken de tenen geleidelijk aan in een kromme positie. Ook is mogelijk dat het hielbeen naar binnen gedraaid staat en naar buiten kantelt, waarbij de voet steunt op de buitenrand. Een holvoet kan erfelijk zijn.

Gevolgen van een holvoet

Gevolgen van een holvoet

De holvorm verkleint het draagoppervlak van de voet. Het lichaamsgewicht drukt naar verhouding veel zwaarder op de bal van de voet en de hiel. In sommige gevallen nemen de tenen een klauwstand aan. Kenmerkend is ook pijn in de bal van de voet. Door verkramping van de tenen en de hoge druk is het mogelijk dat u te maken krijgt met pijnlijke likdoorns en extra eelt. Maar ook last van uw knie, heup, rug en nek kunnen het gevolg zijn van holvoeten.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Ervaart u klachten en heeft u een holle voetstand? Dan is het belangrijk dat u de juiste schoenen draagt. Eventueel kan een therapie met behulp van op maat gemaakte steunzolen ook de nodige stabiliteit en verlichting bieden. Voor een goed schoenadvies en op maat gemaakte steunzolen kunt u terecht bij de podotherapeut. In sommige gevallen bent u beter geholpen met een orthopedische, op maat gemaakte schoen. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht.

Heeft u last van Holvoeten? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: