Skip To Content
Hielspoor en peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris) Hielspoor en peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)

Hielspoor en peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)

Hielspoor en peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)

Heeft u hevige pijnscheuten in uw hiel bij het lopen? Een stekend gevoel onder uw voet? Zijn uw eerste stappen bij het opstaan stijf en pijnlijk? Mogelijk is er sprake van een irritatie of beginnende ontsteking van het peesblad van de voetzool. Dit noemen we fasciitis plantaris. In de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd.

Hielspoor symptomen podotherapeut

Oorzaken van Hielspoor

Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Het peesblad houdt de voetboog op spanning. Wanneer de spanning door bijvoorbeeld verkeerde schoenen, overgewicht of doorzakken van de voet te hoog wordt, worden de pezen onder de voet overbelast.

Gevolgen van Hielspoor

Gevolgen van Hielspoor

Als het weefsel van het peesblad onder de voet gaat ontsteken, kunt u last krijgen van een felle pijn onder de hiel. Deze pijn is vaak duidelijk aanwezig bij het opstarten, bijvoorbeeld bij het opstaan uit bed of na een tijdje in een stoel gezeten te hebben.

Hielspoor of fasciitis plantaris?

Hielspoor of fasciitis plantaris?

De term ‘hielspoor’ wordt in de volksmond vaak gebruikt om een ontsteking van de peesplaat aan te duiden, genaamd fasciitis plantaris. Echter zijn dit twee verschillende dingen. Bij overbelasting op het peesblad onder de voet, kunnen daarin scheurtjes ontstaan bij de aanhechting aan het bot. Als reactie daarop zet het lichaam een ‘spoor’ af, een stukje extra bot aan het hielbeen om de aanhechting van de pees te verstevigen. Dat noemen we hielspoor. Hielspoor is gemakkelijk te herkennen op een röntgenfoto. Hielspoor op zich hoeft niet pijnlijk te zijn. Echter, de ontsteking van het peesblad dat op het hielbeen aanhecht zorgt wel voor de nodige pijnklachten. De ontsteking die dan ontstaat, noemen we fasciitis plantaris.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Het hielbeen heeft veel te dragen. Neem daarom voldoende rust om uw hiel te ontzien. Het is belangrijk dat u de juiste schoenen draagt. Een therapie met behulp van op maat gemaakte steunzolen kan de nodige verlichting bieden. Ook rek- en strekoefeningen kunnen helpen. U kunt hiervoor een afspraak maken bij onze podotherapeut. We adviseren om niet op blote voeten te lopen.

Heeft u last van Hielspoor? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: