Skip To Content
Hallux Valgus (knobbel bij de grote teen) Hallux Valgus (knobbel bij de grote teen)

Hallux Valgus (knobbel bij de grote teen)

Hallux Valgus (knobbel bij de grote teen)

Heeft u last van een knobbel aan de buitenkant van uw grote teen, ter hoogte van het gewricht? Is het een knobbel die steeds dikker en pijnlijker wordt? Dit kan wijzen op een Hallux Valgus, ofwel een scheefstand van het grote teengewricht.

Hallux Valgus symptomen podotherapeut

Oorzaken Hallux Valgus

Er bestaan verschillende ideeën over hoe hallux valgus ontstaat. Maar het lijkt zeker dat erfelijkheid een rol speelt. Onderzoek toont aan dat in 90% van de gevallen waarin iemand hallux valgus heeft, er ook een familielid is met dezelfde aandoening. Ook kunnen de schoenen die u draagt en problemen met de voet een belangrijke rol spelen, vooral als er sprake is van overbeweeglijkheid in de gewrichten.

Gevolgen van een Hallux Valgus

Gevolgen van een Hallux Valgus

Bij een Hallux Valgus staat het grote teen naar buiten gericht, terwijl de grote teen zelf naar de andere tenen ‘wijst’. Er ontstaat als het ware een ‘knokkel’ of ‘harde bult’ aan de zijkant van de voet die in sommige gevallen ook pijnlijk is. Hoe meer druk, hoe pijnlijker de plek en hoe meer kans op ontstekingen. De verdikking zorgt in veel gevallen ook voor wrijving in de schoen, waardoor de klachten verergeren. Soms ontstaat ook een veranderde stand van de kleine tenen, waarbij ze bijvoorbeeld in een klauwstand komen te staan.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Als u niets doet, dan kunnen uw klachten steeds erger worden. De podotherapeut kan met behulp van op maat gemaakte podotherapeutische zolen de manier waarop uw voeten worden belast beïnvloeden. Ook zijn de schoenen die u draagt van groot belang bij het verminderen van de klachten. De podotherapeut kan u een schoenadvies geven. In sommige gevallen bent u beter geholpen met een op maat gemaakte schoen, bij de orthopedisch schoenmaker. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Heeft u ernstige klachten, dan is het verstandig om ook de huisarts op de hoogte te brengen.

Heeft u last van een Hallux Valgus? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: