Skip To Content
Hallux Rigidus en Hallux Limitus Hallux Rigidus en Hallux Limitus

Hallux Rigidus en Hallux Limitus

Hallux Rigidus en Hallux Limitus

Een Hallux Limitus is de Latijnse benaming voor een beperking in de beweeglijkheid van het grote teengewricht. De grote teen kan daarbij niet goed bewegen en lijkt te verstijven. Als een hallux limitus voor klachten zorgt, dan is dit vaak bij het traplopen of bij het wandelen. Een hallux limitus kan in een later stadium leiden tot een Hallux Rigidus. In dat geval is het kraakbeen in het grote teengewricht verminderd, waardoor het gewricht niet soepel meer kan bewegen en als het ware ‘bot-op-bot contact’ ontstaat. Dit leidt in veel gevallen wel tot pijnklachten bij het bewegen van de teen en door druk en wrijving die ontstaat in de schoen. In dat geval is vaak ook een duidelijke verdikking te zien bovenop het grote teengewricht.

Hallux rigidus limitus symptomen podotherapeut

Hoe ontstaat een Hallux Limitus of een Hallux Rigidus?

Hallux limitus kan aangeboren zijn of het gevolg van reuma of een ongeval. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van de verminderde beweeglijkheid, is afname van kraakbeen in het gewricht. Dit kan ontstaan door artrose, maar ook door een afwijkende stand van de voet waarbij het gewricht verkeerd belast wordt. Beschadiging van het gewricht kan ook ontstaan door overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey. Maar meestal treden klachten op latere leeftijd op.

Gevolgen van een Hallux Limitus en Hallux Rigidus

Gevolgen van een Hallux Limitus en Hallux Rigidus

Normaal zorgt het kraakbeen ervoor dat twee botjes soepel langs elkaar kunnen bewegen. Omdat het kraakbeen langzaam verdunt, ontstaat er wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei. Daardoor vermindert de beweeglijkheid en het teengewricht gaat verstijven. Een beginnende hallux limitus negeren is niet verstandig, dit kan leiden tot een situatie waarbij het kraakbeen grotendeels verdwijnt en het gewricht van de grote teen helemaal verstijft (hallux rigidus).

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Pijn en stijfheid van de grote teen maken het afwikkelen van de voet niet gemakkelijk. Tijdens lopen en staan wordt bij hallux limitus de grote teen vaak geheel ontzien. Lopen gebeurt dan steeds meer over de buitenkant van de voet. In schoenen met een stugge, dikke zool heeft u mogelijk minder last. Ook een op maat gemaakte steunzool kan al direct voor verlichting zorgen. Eventueel kunt u later schoenen op maat laten maken met een aangepaste afwikkeling. Daarmee wordt de grote teen ontlast. U kunt hiervoor terecht bij onze podotherapeuten en orthopedisch schoenmakers.

Heeft u last van pijn in uw grote teen? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: