Skip To Content
Exostose (botzwelling) Exostose (botzwelling)

Exostose (botzwelling)

Exostose (botzwelling)

Heeft u last van pijn aan de achterkant van uw hiel? Zit er een harde, rode bobbel die pijn geeft bij het lopen? Mogelijk zijn het tekenen die wijzen op exostose. Dit een zwelling van het bot. Achterop het hielbeen noemen we dit ook wel een Haglundse Exostose.

Exostose voeten symptomen podotherapeut

Oorzaak van een exostose

Een exostose achterop de hiel ontstaat door druk en wrijving, steeds op dezelfde plek. In veruit de meeste gevallen ligt de oorzaak bij de schoenen. Het kan zijn dat de schoen te krap is of dat er een stiksel of naad over het hielbeen schuurt tijdens het lopen. Op deze pek wordt extra bot aangemaakt, waardoor een bult ontstaat. Deze bult zorgt voor nog minder ruimte in de schoen, waardoor de druk en wrijving op deze plek steeds erger wordt.

Gevolgen van een exostose

Gevolgen van een exostose

Hoe langer de overdruk, hoe ernstiger het wordt. Bij voortdurende druk op de hiel, door bijvoorbeeld hoge hakken, raakt de huid geïrriteerd. Doordat onderhuids weefsel op die plek geleidelijk aan dikker wordt, ontstaat een vaste tot harde zwelling.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

Rust is belangrijk en voorkomt extra druk op de zwelling. Vaak begint de behandeling van een exostose op de hiel met een schoenadvies van de orthopedisch schoenmaker of podotherapeut. Meestal zijn de klachten met een aangepast hielstuk te verhelpen. Daarmee wordt er ruimte gecreëerd voor de hiel in de schoen. Om de wrijving bij botzwelling te verminderen, kunnen op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen ook verlichting bieden. Operatief ingrijpen kan in sommige gevallen nodig zijn. Raadpleeg bij ernstige klachten de huisarts.

Heeft u last van een exostose? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: