Skip To Content
Charcot-voet Charcot-voet

Charcot-voet

Charcot-voet

Een Charcot-voet is de benaming voor een aandoening in de voet waarbij de constructie van de botten in de voet wordt aangetast. Het is een serieuze aandoening die kan leiden tot ernstige voetvervormingen en beperkingen. In veel gevallen ontstaat een Charcot-voet onopgemerkt door breukjes en scheurtjes in de botten van de voet.

Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes. Het is een zeldzame aandoening en komt slechts bij een zeer klein aantal mensen voor. Een Charcot-voet kent verschillende stadia en heeft een actieve en inactieve fase. De voet kan warm, rood en dik worden en kan van vorm veranderen. Het is belangrijk dat een Charcot-voet snel wordt behandeld om blijvende invaliditeit te voorkomen.

Heeft u diabetes en vermoedt u dat u een Charcot-voet heeft, neem dan met spoed contact op met uw huisarts.

Oorzaak van een Charcot-voet

Hoe een Charcot-voet precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Mogelijk spelen verminderde doorbloeding (vaatlijden), overgewicht of een verminderde nierfunctie een rol.

Gevolgen van een Charcot-voet

Gevolgen van een Charcot-voet

Wanneer een Charcot-voet te lang onopgemerkt blijft, kunnen blijvende vervormingen ontstaan waardoor u ernstig beperkt kunt worden in uw mobiliteit. Afhankelijk van uw situatie kan een lange periode van rust, revalidatie en een gipsbehandeling nodig zijn. Een Charcot-voet is na de actieve fase vaak van vorm veranderd. Het is goed mogelijk dat de voet daardoor niet meer in uw schoen past.

Behandeling van een Charcot-voet

Behandeling van een Charcot-voet

Bij een Charcot-voet wordt u altijd behandeld door een medisch specialist in het ziekenhuis. Stapsgewijs komt de rol van de podotherapeut en orthopedisch schoenmaker in beeld als het gips vervangen wordt door op maat gemaakte schoenen en eventuele aanvullende therapie. De podotherapeut adviseert u welke voetverzorging nodig is na de revalidatie en welke beschermende orthopedische schoen zorgt voor de meest optimale bewegingsvrijheid. Bescherming van de aangedane voet is erg belangrijk om het risico op het ontstaan van wonden te voorkomen.

Heeft u diabetes en vermoedt u dat u een Charcot-voet heeft, neem dan met spoed contact op met uw huisarts.

Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: