Skip To Content
Beenlengteverschil Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Bij hoofdpijn, rug- en nekklachten denken veel mensen niet meteen aan een beenlengteverschil. Toch zijn dat ongemakken die er wel degelijk mee te maken kunnen hebben. Ook pijn in de voeten, knieën en heup komen veel voor in combinatie met een beenlengteverschil.

Beenlengteverschil symptomen podotherapeut

Oorzaak van een beenlengteverschil

Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt. In veel gevallen is er sprake van een aangeboren beenlengteverschil. Een beenlengteverschil kan ook het gevolg zijn van een verlamming, botbreuk of groeistoornis. Een O-been (waarbij de knie naar buiten staat) kan door de afwijkende vorm een lengteverschil geven. Ook het doorzakken van de voet kan een schijnbaar verschil in beenlengte geven. Bijna iedereen heeft wel een miniem beenlengteverschil.

Gevolgen van een beenlengteverschil

Gevolgen van een beenlengteverschil

Een bron van informatie zijn uw schoenen. Wanneer het ene been iets langer is, ziet u een ongelijk slijtagepatroon op uw schoenzolen. Meestal is een klein beenlengteverschil geen probleem. Het lichaam compenseert zelf de scheefstand. Bij wat groter beenlengteverschil zakt het bekken scheef. Door die scheefstand komt de wervelkolom in een zijwaartse kromming te staan. De onbalans van de wervelkolom betekent weer extra aanspanning van uw rugspieren. Door de asymmetrische opbouw van de wervelkolom kunt u pijn ervaren in de onderrug, maar ook in uw schouders, hoofd en nek.

Wat kunt u doen?

Wat kunt u doen?

In de meeste gevallen is behandeling niet nodig. Bij een klein beenlengteverschil is er vaak geen sprake van klachten. Bij een groter verschil is sprake van een duidelijk zichtbare invloed op het looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen. Ervaart u klachten, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Mogelijk kan een op maat gemaakte steunzool of een hakverhoging uitkomst bieden. In sommige gevallen bent u beter geholpen met een op maat gemaakte, orthopedische schoen of een aanpassing aan uw schoenen. Daarvoor kunt u terecht bij onze orthopedisch schoenmakers. Bij ernstige scheefstand van het bekken wordt altijd eerst bekeken of schoencorrecties of steunzolen de klachten verkleinen of juist kunnen verergeren.

Heeft u deze klachten ook? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: