Skip To Content
Achillespeesklachten Achillespeesklachten

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten

De achillespees wordt gevormd door het samenkomen van de kuitspieren. Wanneer u op de tenen gaat staan, worden de kuitspieren geactiveerd. Tijdens het sporten wordt daarom veel kracht op de achillespees uitgeoefend. Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, waarbij sprake is van een ontstekingsreactie aan de pees of degeneratie van het peesweefsel. Soms is er sprake van een combinatie van beide. Ook ongelijkmatige belasting van het peesweefsel kan klachten veroorzaken, waardoor kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan.

Achillespees pijn symptomen podotherapeut

Factoren die spelen bij een achillespeesblessure

Er zijn interne- en externe factoren die een rol kunnen spelen bij het oplopen van een achillespeesblessure. Interne oorzaken zijn bijvoorbeeld een afnemende doorbloeding (door het ouder worden), verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren. Maar ook overgewicht, voetstandsafwijkingen (holvoet, doorgezakte middenvoet met als gevolg overpronatie bij afwikkeling), beenlengteverschil en bekkenscheefstand kunnen klachten veroorzaken.

Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld plotselinge verandering in trainingsintensiteit, slechte looptechniek, wisselen van ondergrond, slecht (sport)schoeisel, sterke afkoeling en hoge belasting.

Behandeling achillespeesklachten

Behandeling achillespeesklachten

Wanneer u te maken heeft met een overbelaste achillespees, is het cruciaal om voldoende rust te nemen en uw activiteiten in overweging te nemen. Het gebruik van geschikte (sport)schoenen speelt een essentiële rol bij het herstelproces. Indien u hier zelf geen oplossing voor vindt, als de pijn niet afneemt, of als u ernstige klachten ervaart, kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij onze podotherapeut.

De podotherapeut zal uw looppatroon en voetconditie onderzoeken, en tevens letten op uw algehele houding. Als er sprake is van een afwijkende stand of ongewoon looppatroon, kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte (sport)steunzolen voorschrijven. Deze zolen zijn ontworpen om de voetafwikkeling en -houding te optimaliseren. Bovendien is het van belang om regelmatig rekoefeningen voor de achillespees te doen en rust te nemen.

De podotherapeut zal u eveneens specifiek advies geven over de keuze van (sport)schoenen, zodat u zeker weet dat u op de juiste schoenen sport en loopt. Afhankelijk van de aard van de klachten kan de (sport)podotherapeut ervoor kiezen om een tapebehandeling toe te passen, waardoor de achillespees zo min mogelijk belast wordt. Indien nodig kan er ook aanvullende fysiotherapie worden aanbevolen.

Heeft u last van Achillespeesklachten? Vind een locatie bij u in de buurt.
Anderen bekeken ook
 • Behandelmogelijkheden

  Podotherapeuten zijn echte voetspecialisten en behandelen een veelvoud aan voetproblemen en klachten. Hiervoor hebben ze verschillende behandelmogelijkheden.

  Lees meer
 • Orthopedische schoenen

  Orthopedische schoenen zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen door bijvoorbeeld een afwijking van de voeten.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen, ook wel bekend als inlays of inlegzolen, worden veel toegepast ter behandeling van diverse voetproblemen en vermoeide voeten.

  Lees meer
 • Orthese

  Een teenorthese is een volledig op maat gemaakt hulpmiddel. Teenortheses kunnen helpen om de stand van de tenen te corrigeren.

  Lees meer
 • Vergoeding Orthopedische Schoenen

  Orthopedische schoenen worden vanuit de basisverzekering vergoed mits de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist aanwezig is. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage.

  Lees meer
 • Vergoeding Podotherapie en Steunzolen

  De vergoeding voor podotherapie en podotherapeutische hulpmiddelen, zoals steunzolen, worden in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

  Lees meer
Wij zijn aangesloten bij: