Skip To Content
Voetklachten en reuma

Voetklachten en reuma

Voetklachten en reuma

Als u last heeft van reuma, is de kans groot dat u te maken krijgt met voetproblemen. Zowel ontstekingsreuma als artrose, evenals veranderingen in de stand van uw voeten en tenen, kunnen het lopen en staan in het dagelijks leven belemmeren. Een podotherapeut kan helpen bij de behandeling van voetklachten bij reuma en verlichting bieden. We werken samen met verschillende medisch specialisten, waaronder reumatologen, revalidatieartsen en orthopedisch schoenmakers. De behandeling van de podotherapeut is gericht op het verlichten van pijnlijke drukpunten en het ontlasten van uw gewrichten.

Wat is reuma precies?

Reuma is een overkoepelende term voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma en artrose zijn veel voorkomende vormen van reuma. Mensen met reuma ervaren vaak pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en hebben snel last van vermoeidheid. Hierdoor kan bewegen moeilijk zijn en beperkingen in het dagelijks leven veroorzaken.

Reuma en de podotherapeutische aanpak

Reuma en de podotherapeutische aanpak

Als uw reumatoloog of arts reuma bij u heeft vastgesteld, kunt u uw voeten laten controleren door een podotherapeut. Soms wordt u doorverwezen naar een podotherapeut door de revalidatiearts. Tijdens de eerste afspraak wordt er met u een passend behandeltraject besproken. De behandeling van de podotherapeut richt zich op het verminderen van pijn en het voorkomen van nieuwe klachten. Dit kan onder meer inhouden dat de podotherapeut een behandelplan opstelt op basis van uw klachten en met uw instemming hiermee aan de slag gaat. Indien nodig worden eventuele voetwonden ook verzorgd. Daarnaast is therapie met behulp van steunzolen mogelijk. Zo kan een eventuele verkeerde stand van de voeten worden gecorrigeerd en de stabiliteit en balans worden verbeterd. Bovendien wordt altijd gekeken naar de schoenen die u draagt en wordt er passend schoenadvies gegeven.

Veelvoorkomende voetproblemen bij reuma

Veelvoorkomende voetproblemen bij reuma

Hier zijn enkele veelvoorkomende voetproblemen bij reuma:

  • De voeten en tenen nemen een andere stand aan
  • Rood-blauwe of rood-bruine verkleuring van de huid
  • Verminderd gevoel in de voeten
  • Kleine wondjes op of onder de voeten
Kosten en vergoedingen

Kosten en vergoedingen

Voetzorg voor mensen met een verhoogd risico op voetproblemen wordt in bepaalde gevallen gedekt vanuit de basisverzekering. De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut hangt af van het zogeheten zorgprofiel. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgprofielen worden aangegeven van 1 tot en met 4. Loopt u geen risico, dan is het zorgprofiel niet van toepassing.

Vind een podotherapeut in de buurt
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: