Skip To Content
Voetontwikkeling bij kinderen: wat is normaal? Voetontwikkeling bij kinderen: wat is normaal?

Voetontwikkeling bij kinderen: wat is normaal?

Voetontwikkeling bij kinderen: wat is normaal?

Een afwijkend looppatroon of klachten hoeven bij kinderen niet altijd direct reden tot zorg te zijn. Sommige symptomen zijn normaal en verdwijnen vanzelf naarmate het kind ouder wordt. Hieronder geven we u inzicht in hoe een normale ontwikkeling van de benen en voeten eruitziet bij kinderen.

Leeftijd 0 tot 2 jaar

Leeftijd 0 tot 2 jaar

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn nog niet alle botstructuren in de kindervoet volledig ontwikkeld. Ook functioneren de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby oefent de voet- en beenspieren door te trappelen. De voet lijkt nog ‘plat’ vanwege het aanwezige vetkussentje. Dit kussentje verdwijnt in de eerste jaren, waardoor langzaam een voetholte ontstaat. Tijdens deze fase zal het kind zijn eerste stapjes zetten (tussen 10-18 maanden). Meestal gebeurt dit spontaan, wanneer de voet- en beenspieren er klaar voor zijn. Het is daarom belangrijk dit natuurlijke proces niet te forceren. Binnenshuis zijn schoenen nog niet nodig; het lopen op blote voeten of sokken helpt bij een normale groei en ontwikkeling van voeten en spieren. Voor buitenshuis is bescherming uiteraard noodzakelijk.

Leeftijd 2 tot 6 jaar

Leeftijd 2 tot 6 jaar

Tussen 2 en 6 jaar kan de stand van de benen geleidelijk veranderen van een O-stand naar een X-stand door het staan en lopen. Vaak zijn de voeten van een kind nog ‘plat’. In de meeste gevallen trekt dit bij wanneer het kind 6 jaar oud is. Gedurende deze periode ontwikkelen kindervoeten zich voortdurend. Het is daarom verstandig om elke twee tot drie maanden de maat van schoenen en sokken te controleren en indien nodig te vervangen, zodat de voeten voldoende ruimte hebben om goed te groeien. Een afwijkende stand, waarbij het ene been meer naar binnen staat dan het andere, of waarbij de ene voet platter is dan de andere, wordt als abnormaal beschouwd.

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Tussen 6 en 8 jaar neemt de X-stand van de benen af en krijgen de benen een normale stand. De benen zouden recht moeten staan en de voeten moeten een normale voetboog hebben.

Uitleg pijn onder de voet Podotherapeut
Uitleg pijn onder de voet Podotherapeut

Moet ik een afspraak maken bij de podotherapeut?

Heeft u het idee dat de benen of voeten van uw kind zich niet normaal ontwikkelen? Dan kan het raadzaam zijn een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Lees meer over kinderpodotherapie

Vind een podotherapeut bij u in de buurt
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: