Skip To Content
Diabetes en voetproblemen: Zelfzorgtips voor voetverzorging Diabetes en voetproblemen: Zelfzorgtips voor voetverzorging

Diabetes en voetproblemen: Zelfzorgtips voor voetverzorging

Diabetes en voetproblemen: Zelfzorgtips voor voetverzorging

Als u diabetes heeft, is het van cruciaal belang om goed voor uw voeten te zorgen. Door een aantal handige tips toe te passen, kunt u het risico op het ontwikkelen van drukplekken en wondjes verminderen. Hier delen we wat u zelf kunt doen om voetproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Orthopedische schoenen laten aanmeten

Diabetes en voetproblemen: een samenvatting

Mensen met diabetes hebben kwetsbare voeten die extra aandacht vereisen. Verschillende problemen kunnen ontstaan, zoals neuropathie, waarbij zenuwen in de voeten en benen beschadigd kunnen raken. Hierdoor kunt u druk, wrijving of voorwerpen in de schoen niet voelen, wat gemakkelijk tot wondjes kan leiden. Bovendien kan er schade aan de bloedvaten optreden, bekend als perifeer arterieel vaatlijden, waardoor de huid kwetsbaarder wordt en de nagels van slechte kwaliteit worden. Het verminderde herstelvermogen als gevolg van een slechte doorbloeding vergroot het risico op infecties, wat uiteindelijk kan leiden tot amputatie van de voet of een deel ervan. Een podotherapeut kan helpen om het risico op voetproblemen te verminderen. Met de zelfzorgtips op deze pagina kunt u zelf ook een grote rol spelen in het beschermen van uw voeten.

Laat de Sims classificatie bepalen
Gevoelstest diabetes podotherapie

Laat de Sims classificatie bepalen

Laat uw huisarts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige de Sims classificatie bepalen. Dit geeft aan hoe hoog het risico is op het ontstaan van voetproblemen. Hoe hoger de Sims classificatie, hoe groter het risico. Het is essentieel om dit te laten vaststellen, zodat u de juiste zorg kunt ontvangen en problemen in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen. Bovendien is het belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren door een podotherapeut of pedicure.

Draag naadloze sokken
Sokken zonder naden

Draag naadloze sokken

Kies voor naadloze sokken in plaats van sokken met naden, aangezien naden drukplekken kunnen veroorzaken. Pantykousjes dienen altijd binnenstebuiten gedragen te worden om te voorkomen dat de naad op uw voet drukt.

Regelmatig insmeren

Regelmatig insmeren

Houd uw huid soepel door regelmatig een ongeparfumeerde, vette crème op uw voeten aan te brengen. Een soepele huid raakt minder snel beschadigd dan een droge huid.

Dagelijkse voetinspectie

Dagelijkse voetinspectie

Gebruik een spiegel om uw voeten te controleren, bijvoorbeeld door deze schuin tegen de muur te plaatsen. Controleer ook tussen uw tenen. Als uw zicht verminderd is, vraag dan regelmatig iemand in uw omgeving om uw voeten te controleren. Let op drukplekken en verkleuringen. Als u tijdens de controle het gevoel heeft dat er iets niet klopt of veranderd is aan uw voeten, neem dan contact op met uw podotherapeut.

Goede voethygiëne

Goede voethygiëne

Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, ook tussen uw tenen. Gebruik een zachte handdoek en maak voorzichtig deppende bewegingen, vermijd wrijfbewegingen.

Schoeneninspectie

Schoeneninspectie

Controleer en voel de binnenkant van uw schoenen voordat u ze aantrekt. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen in liggen en strijk eventuele plooien glad. Schud de schoenen om eventuele steentjes eruit te krijgen.

Vermijd voetenbaden

Vermijd voetenbaden

Neem geen voetenbaden, omdat deze de huid kunnen verweken, waardoor deze sneller kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een douchekop of washandje om uw voeten te wassen.

Schoenadvies bij diabetes

Schoenadvies bij diabetes

Het is lastig om een specifiek schoenmerk aan te bevelen, omdat verschillende voetvormen verschillende schoenen vereisen. Gebruik de volgende richtlijnen om te beoordelen of een schoen geschikt is voor uw voeten:

  • Laat de juiste pasvorm bepalen bij een schoenspeciaalzaak.
  • Kies voor een vetersluiting of klittenband wreefsluiting om uw voet goed op zijn plaats te houden.
  • Een stevig contrefort (hielstuk) is belangrijk.
  • Vermijd stiksels of naden aan de binnenzijde van de schoen.
  • De hakhoogte moet maximaal 2-3 centimeter zijn voor een goede beweging tijdens het lopen.
  • Kies voor een schoenneus met een vierkante of ronde vorm, vermijd spitse neuzen.
  • Kies schoenen met een volledig uitneembaar voetbed, zodat u podotherapeutische zolen kunt gebruiken.
  • Koop schoenen aan het einde van de dag, wanneer uw voeten wat opzwellen.

De juiste schoenen kunnen te vinden zijn bij een schoenenspeciaalzaak, maar soms is een oplossing op maat nodig, zoals orthopedische schoenen. In veel gevallen zijn orthopedische schoenen niet te onderscheiden van reguliere schoenen.

Meer over Orthopedische schoenen

Vind een podotherapeut in de buurt
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: