Skip To Content
Voetproblemen bij diabetes Voetproblemen bij diabetes

Voetproblemen bij diabetes

Voetproblemen bij diabetes

Mensen met diabetes hebben kwetsbare voeten en daar is extra aandacht voor nodig. Er zijn een aantal problemen die kunnen ontstaan, zoals neuropathie, waarbij de zenuwen in de voeten en benen beschadigd kunnen raken. Druk, wrijving of iets in de schoen voelt u niet, waardoor gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan aantasting van de bloedvaten optreden. De huid wordt daardoor kwetsbaar en de nagels van een slechte kwaliteit. De slechte doorbloeding bij mensen met diabetes zorgt ervoor dat een eventueel wondje minder snel geneest. Daardoor wordt de kans op een infectie groter.

Op deze pagina leest u alles over onze diabetische voetzorg, de rol van de podotherapeut, de medisch pedicure en over orthopedische schoenen bij diabetes.

De diabetische voet

Diabetes kan zorgen voor verschillende problemen in het hele lichaam, waaronder in de voeten. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

Beschadiging van de zenuwen (neuropathie)

Diabetes kan uw zenuwen beschadigen. Hierdoor kan het gebeuren dat u minder of geen gevoel meer in uw voeten waarneemt. U voelt geen pijn meer, waardoor onopgemerkt drukplekken en wondjes kunnen ontstaan. De beschadiging van de zenuwen wordt neuropathie genoemd.

Verminderde doorbloeding (angiopathie)

Diabetes kan tot gevolg hebben dat het bloed minder goed door uw lichaam circuleert. Het lichaam heeft een goede doorbloeding onder andere nodig om wondjes te kunnen genezen. Bij diabetes genezen wondjes vaak erg langzaam. Het is dan ook belangrijk dat het ontstaan van wondjes en drukplekken wordt voorkomen. De verminderde doorbloeding wordt angiopathie genoemd.

Gewrichten bewegen minder gemakkelijk

Diabetes verstoort uw bloedsuikerspiegel. De eiwitten in spieren, pezen en kapsels worden aangetast, waardoor bindweefsel verstijft en verdikt. Daardoor kunnen de gewrichten minder gemakkelijk bewegen en kan het gebeuren dat uw voeten of tenen een andere stand aannemen. Deze afwijkende stand kan extra druk en wrijving in de schoen veroorzaken, waardoor de kans op drukplekken en slecht genezende wondjes toeneemt.

Voetzorg bij diabetes

Voetzorg bij diabetes

Het hoofddoel van voetzorg bij mensen met diabetes is om voetwonden te voorkomen. De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van druk en wrijving en probeert deze zoveel mogelijk weg te nemen. Dit doet de podotherapeut door met behulp van advies op het gebied van schoenen en zelfzorg, podotherapeutische zolen, maar ook door nauw samen te werken met pedicures, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners. Als het nodig is wordt er geschakeld met de orthopedisch schoenmaker voor op maat gemaakte schoenen. De schoenen kunnen een belangrijke rol spelen in de bescherming voor de voeten van mensen met diabetes.

Analyse looppatroon zolen podotherapie
Orthopedische schoenen bij diabetes
Analyse looppatroon zolen podotherapie

Orthopedische schoenen bij diabetes

Orthopedische schoenen zijn schoenen die volledig voor u op maat gemaakt kunnen worden. Bij mensen met een diabetische voet (of andere soort risicovoet) wordt de schoen getoetst op drukpunten en andere oneffenheden die wondjes of problemen zouden kunnen veroorzaken. Met speciale sensoren meten we hoe hoog de drukbelasting is in de schoen. Zo zien we nauwkeurig waar de schoen op de voet drukt.

Wat doet de podotherapeut?

Wat doet de podotherapeut?

De podotherapeut voert een uitvoerig voetonderzoek uit op de risico’s voor het ontstaan van voetproblemen of wondjes. Dit doet de podotherapeut nadat de diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner een voetscreening heeft gedaan waaruit blijkt dat er verder onderzoek nodig is.

  • De podotherapeut controleert de huid op temperatuur en druk- en eeltplekjes;
  • De podotherapeut adviseert over afwijkende stand of druk- en eeltplekken en kan eventueel (preventieve) hulpmiddelen vervaardigen;
  • De podotherapeut onderzoekt of het gevoel in de voeten is verminderd;
  • Controleert op de doorbloeding van de slagaders in benen/voeten.

Neem bij een bezoek aan onze podotherapeut altijd de schoenen mee waar u dagelijks op loopt of waarin een wondje is ontstaan.

Wat doet de medisch pedicure?

Wat doet de medisch pedicure?

Wanneer u een voetonderzoek bij de podotherapeut heeft gehad, wordt mogelijk een behandelplan opgesteld waarin voetbehandelingen bij een pedicure zijn opgenomen. De pedicure zorgt ervoor dat uw voeten in goede conditie blijven, bijvoorbeeld door overmatig eelt te verwijderen.

Vergoeding voetzorg

Vergoeding voetzorg

De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut hangt af van het zogeheten zorgprofiel. Zorgprofielen worden aangegeven van 1 tot en met 4. Loopt u geen risico, dan is het zorgprofiel niet van toepassing. De hoogte van het zorgprofiel wordt bepaald door een arts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering.

Meer over Sims classificatie

Vind een podotherapeut in de buurt
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: