Skip To Content
Alles over voeten en schoenen in de winter Alles over voeten en schoenen in de winter

Alles over voeten en schoenen in de winter

Alles over voeten en schoenen in de winter

Tijdens de wintermaanden lopen we met zijn allen weer op stevige en warme winterschoenen. Maar zijn deze wel goed voor uw voeten? En hoe onderhoudt u de schoenen gedurende deze koude en natte maanden?

Voetklachten in de winter

Voetklachten in de winter

Koude voeten, wintervoeten of wintertenen en het fenomeen van Raynaud zijn typische voetklachten die in de winter de kop opsteken. Deze voetklachten hebben allemaal te maken met de bloedcirculatie door het lichaam, maar de oorzaak en het verloop ervan verschillen van elkaar.

Wintervoeten (perniosis)

Koude voeten en wintervoeten, ook wel bekend als wintertenen, ontstaan door een verslechterde bloedtoevoer naar de voeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een koude omgeving. Wanneer de lichaamstemperatuur daalt, trekken de bloedvaten samen om het warmteverlies te beperken en ontstaat er een verminderde bloedtoevoer naar de voeten. Een andere oorzaak is een verminderde bloedcirculatie, bijvoorbeeld door knellende schoenen of lang stilzitten. De voeten krijgen dan te weinig beweging, waardoor de bloedcirculatie niet goed werkt.

Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Roken, door het roken kan er een verstoring ontstaan van de bloedcirculatie;
 • Zweetvoeten, de voeten koelen hierdoor af;
 • Hormonen, vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen;
 • Aandoeningen zoals diabetes, reuma en het fenomeen van Raynaud kunnen ook voor een verslechterde bloedcirculatie zorgen.

Wintervoeten of wintertenen

Bij wintervoeten of wintertenen zijn de voeten koud waardoor de vaten vernauwen. Wanneer het lichaam dan weer opwarmt wordt er bloed richting de voeten gepompt, maar dit bloed kan de tenen niet bereiken door de vernauwing. Vervolgens ontstaat er een ophoping van bloed, deze geeft een blauw/rode zwelling die kan jeuken.

Symptomen van wintervoeten of wintertenen:

 • Branderige, jeukende voeten/tenen;
 • Lokale rood/paarse verkleuring;
 • De klachten verergeren tijdens opwarmen van de voeten.

Tips en adviezen om de bloedcirculatie te stimuleren zijn voldoende beweging, het masseren van de voeten, warme wollen sokken dragen, wisselbaden nemen, stoppen met roken en het dragen van goed passend schoeisel. Schoenen van leer geven meer warmte dan schoenen die gemaakt zijn van synthetische materialen.

Fenomeen van Raynaud

Bij het fenomeen van Raynaud stroomt er tijdelijk geen of minder bloed naar de tenen. Dit ontstaat door vaatkramp. De vaatkramp vernauwt het bloedvat en dit geeft een dood gevoel. De tenen verkleuren wit, waarna ze na opwarming blauw/paars verkleuren, gaan tintelen en pijn kunnen doen. Het fenomeen van Raynaud komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en een aanval kan 5 minuten tot een half uur duren. Er bestaan twee vormen van Raynaud, de primaire vorm en de secundaire vorm:

Primaire vorm

De primaire vorm komt het meeste voor en staat op zichzelf. De aanval treedt in beide voeten gelijk op. Wanneer het plaatsvindt voor het 20e levensjaar, kan het later ook weer vanzelf verdwijnen. Het kan geen kwaad, maar wordt wel als lastig ervaren. Bekende oorzaken zijn:

 • Gevolg van uitwendige prikkels;
 • Gevolg van inwendige prikkels (emoties);
 • Koude omgeving;
 • Het aanraken van koude objecten;

Secundaire vorm

De secundaire vorm van Raynaud is het gevolg van een onderliggende aandoening. Bekende oorzaken zijn reumatische aandoeningen, vaataandoeningen, slagaderverkalking en medicatie (bètablokkers). Tips en adviezen om klachten te voorkomen:

 • Vermijd een koude omgeving;
 • Warm aankleden;
 • Niet roken;
 • Voldoende bewegen;
 • Stress vermijden.

Bij de secundaire vorm is het belangrijk dat de onderliggende aandoening goed behandeld wordt. Andere oplossingen zijn medicatie, het doorsnijden van de zenuw die ervoor zorgt dat de vaatwandspieren verkrampen of injecties om de zenuw uit te schakelen.

Schoenen in de winter
Schoenen in de winter
Schoenen in de winter

Schoenen in de winter

Met de komst van de winter gaan de open schoenen, instappers en slippers weer terug de kast in. De zomerschoenen maken plaats voor het stevig en warm winterschoeisel. Hieronder een aantal populaire schoenen in de winter en of deze juist wel of niet verstandig zijn om te dragen:

UGG boots

UGG’s zijn erg populair winterschoeisel. Ze zijn verkrijgbaar in vele hippe kleuren en modellen. De UGG’s zijn warm en zacht van binnen, dus u denkt al snel: ideaal voor de winter! Maar uw voeten worden er niet blij van. UGG’s bieden onvoldoende steun, waardoor uw voeten los in de laars bewegen. Met elke stap die u maakt verplaatst de kracht zich naar de binnenkant van uw voeten. Dit maakt de boog van uw voet platter en zakt in. Dit kan leiden tot problemen met uw voeten, enkels en uiteindelijk uw heupen. UGG’s zijn niet geschikt voor lange wandelingen of als u de hele dag moet staan. Ze bieden niet de controle, demping en ondersteuning die hiervoor nodig is. UGG’s zijn wel bruikbaar als pantoffels voor binnenshuis.

Snowboots

Zoals de naam al zegt wordt dit type schoen/laars voornamelijk gedragen in de sneeuw. Ondanks dat de snowboots vaak maar een paar weken in het jaar worden gebruikt is comfort voor uw voeten ook hierin belangrijk. De boots beschermen uw voeten tegen de kou en sneeuw, maar een goede pasvorm en een voetbed in de zool is hierbij ook erg belangrijk.

Regenlaarzen

Ook regenlaarzen worden steeds modieuzer en vormen een ware trend door de felle kleuren en vrolijke prints. Regenlaarzen zijn gemaakt van rubber en ademen daardoor niet. Het risico op natte (zweet)voeten ontstaat en dit kan (schimmel)infecties veroorzaken. Natte voeten koelen erg af, waardoor u zeker in de winterperiode koude voeten kunt krijgen. Daarnaast bieden de laarzen geen steun aan de voet. Wanneer u te lang op regenlaarzen loopt, kunnen diverse pijnklachten en/of voetproblemen, zoals een doorgezakte voet, ontstaan. Wilt u toch een paar (modieuze) regenlaarzen, let bij aankoop dan op de schachtwijdte.

Steunzolen in winterschoeisel
Steunzolen voetklachten winter

Steunzolen in winterschoeisel

Bij winterschoenen is het belangrijk om met een aantal extra punten rekening te houden. We sommen ze hieronder voor u op:

 • Let op een goed profiel onder de schoenzolen. Zo voorkomt u problemen tijdens regen, sneeuw en gladheid.
 • Houd er rekening mee dat winterschoenen vaak gevoerd zijn en dat de maat/breedte daardoor vaak anders uitvalt. Zorg ervoor dat u genoeg ruimte heeft bij de tenen en in de breedte.
 • Wanneer u steunzolen draagt is het verstandig om een winterschoen te kopen met een uitneembaar voetbed. Wanneer dit niet lukt is het belangrijk dat u voldoende ruimte heeft bij de tenen en dat de schoen niet te krap zit.
 • ‘Waterresistant’ en ‘Waterproof’ zijn twee verschillende begrippen. Waterresistant betekent waterafstotend, dit houdt in dat het oppervlak van de schoen bestand is tegen water maar niet ondoordringbaar is voor water. Waterproof betekent dat het materiaal geen water doorlaat of dat het materiaal niet beschadigd raakt als het nat wordt.

Populaire wintersportschoenen en steunzolen

Bij sommige wintersporten is het nodig om speciaal schoeisel aan te schaffen. Kunt u deze schoenen wel dragen met steunzolen? En waar moet u dan op letten? Klachten die bijvoorbeeld na het skiën, snowboarden of schaatsen ontstaan, zijn vaak klachten zoals onder andere brandende voetzolen, een verkrampt gevoel in de voeten, knieklachten of een pijnlijke onderrug. Bij het kopen van wintersportschoenen moet u rekening houden met bepaalde punten:

 • Wanneer u een ski-, snowboard- of schaatsschoen gaat kopen, moeten de topjes van uw tenen lichtjes de voorkant raken. Wanneer u door de knieën zakt, moeten de tenen geen contact maken. Ook moet u zorgen dat de breedte van de ski- of snowboardschoen juist is. U mag geen speling hebben. Wanneer u speling heeft, kan dit een negatieve invloed hebben op de controle tijdens het sturen.
 • Vaak bieden ski- en snowboardschoenen ruimte voor een eigen steunzool. De schoenen bevatten in de meeste gevallen een uitneembaar voetbed. Met steunzolen in de schoenen heeft u een stabielere houding en een kleinere belasting op de voeten omdat de druk door de steunzool beter verdeeld wordt.
 • Koop wintersportschoeisel altijd bij gespecialiseerde zaken om miskopen te voorkomen.
Winterschoenen onderhouden
Winter schoenen poetsen

Winterschoenen onderhouden

In de winter hebben uw schoenen aardig wat te verduren door diverse weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en modder. Goed onderhoud is in deze tijd van het jaar dan ook geen overbodige luxe! Door uw schoenen goed en regelmatig te poetsen heeft u er langer plezier van. Schoenen van welk materiaal dan ook blijven het mooiste en in goede staat als u ze netjes verzorgt. Regelmatig onderhoud zorgt onder andere voor het behoud van een goede pasvorm, originele kleur- en materiaaleigenschappen. In de winter vraagt dit net iets meer aandacht en met behulp van onderstaande tips en adviezen blijven uw schoenen in optimale conditie:

 • Behandel de schoenen minimaal 1 keer per maand met een vuil- en waterafstotende spray.
 • Poets uw schoenen 1 keer per week.
 • Borstel direct na het wandelen het overtollige vuil af en spoel eventueel modder/sneeuw af met water. Dit voorkomt dat vuil/zout diep in het leer kan inwerken en voorkomt zoveel als mogelijk plekken en kringen. Laat vervolgens de schoenen rustig opdrogen.
 • Droog de schoenen nooit bij de verwarming. Het risico bestaat dat de stof gaat krimpen of het leer uitdroogt. Droog ze bij kamertemperatuur. Haal indien mogelijk de binnenzolen eruit.
 • Schoencrème gaat het uitdrogen van schoenen tegen, houdt het leer soepel en frist de kleur op. Zorg dat de schoenen droog zijn alvorens u er schoencrème op doet. Breng geen te dikke laag aan, zodat het leer nog voldoende kan ademen.
 • Suède schoenen schoonmaken met een suède borsteltje. Hierna behandelen met beschermende spray, bij voorkeur geschikt voor suède en nubuck leder, voor een optimaal onderhoud en bescherming.
 • Steek een prop papier in natte schoenen en leg ze op de zijkant. Haal de zool uit uw schoenen. Draai de schoenen regelmatig om en steek er indien nodig een nieuwe prop papier in.
 • Houd de schoenen in model met behulp van schoenspanners (hout, metaal of plastic).
 • Controleer regelmatig de zolen en hakken en laat deze tijdig repareren. Slijtage vermindert het profiel waardoor het risico op uitglijden bestaat.
 • Vervang regelmatig de veters. Natte veters die snel drogen kunnen eerder breken.
 • Draagt u schoenen met klittenband? Zorg ervoor dat de sluitingen altijd dicht zijn. Zo voorkomt u dat er stof of haren tussenkomen.
Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
Wij zijn aangesloten bij: