Skip To Content
Veel voorkomende voetklachten in de zomer Veel voorkomende voetklachten in de zomer

Veel voorkomende voetklachten in de zomer

Veel voorkomende voetklachten in de zomer

In de zomer zijn we veel buiten, waardoor onze voeten nogal te lijden kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan droge voeten, zweetvoeten, overmatige eeltvorming, zwemmerseczeem enzovoort. Niet heel prettig, maar gelukkig zijn deze kwaaltjes vaak eenvoudig op te lossen. Hieronder leest u meer over veelvoorkomende voetklachten in de zomermaanden. Ook geven we tips en advies hoe u er het best mee kunt omgaan.

Eeltvorming

Eeltvorming

Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid. Eeltvorming wordt meestal veroorzaakt door wrijving en druk als gevolg van het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken. Ook het lopen op zomerschoenen zoals slippers of andere platte schoenen, zoals ballerina’s, kan een rol spelen. Een beetje eelt is niet erg en zorgt voor bescherming, maar als het eelt dikker wordt kan dit erg pijnlijk worden. Onze medisch pedicures kunnen overmatige eeltvorming op een verantwoorde manier verwijderen.

Droge voeten

Droge voeten

De zon kan een negatieve invloed hebben op de huidconditie van uw voeten. Door de warmte wordt de natuurlijke huidlaag aangetast en kunt u last krijgen van ruwe, schilferige en gevoelige voeten. De huid heeft vocht nodig en de oplossing hiervoor is een goed verzorgende voetencrème. Smeer de voeten hiermee voor het slapen gaan of direct na het douchen dagelijks in. Daarnaast zorgt een goede bescherming tegen de zon en het gebruik van zeepvrije reinigingsproducten ervoor dat de huid van uw voeten minder snel uitdroogt.

Zweetvoeten

Zweetvoeten

Voeten hebben 250.000 zweetkliertjes, waardoor ze dagelijks transpireren. Zweten is noodzakelijk; het houdt de huid vochtig en soepel. In combinatie met warmte en onvoldoende ventilatie ontstaan echter de ideale omstandigheden voor bacteriën en/of schimmels. De bacteriën doen zich te goed aan de dode huidcellen, wat de typische zweetgeur veroorzaakt. Maar wat kunnen we nu eigenlijk doen tegen zweetvoeten? Daarvoor hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet.

Tips om transpiratiegeur te voorkomen/verminderen:

  • Draag goed passend leren schoeisel;
  • Wissel dagelijks (of zelfs vaker) van sokken;
  • Laat uw voeten rusten, zeker als u dagelijks veel staat;
  • Laat uw voeten ademen, doe de sokken en schoenen uit;
  • Draag sokken die zweet absorberen, zoals katoen of wol (geen nylon);
  • Smeer de voeten na het douchen in met talkpoeder;
  • Was uw voeten twee keer per dag met lauwwarm water en droog ze goed af.
Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem

Wie in de zomer verkoeling zoekt bij een zwembad, loopt het risico om zwemmerseczeem. Dit is een schimmelinfectie aan één of beide voeten. Heeft uw huid een neutrale zuurgraad, dan biedt de huid bescherming tegen voetschimmel. Teveel met zeep wassen of niet goed afspoelen kan dit verstoren. Bij zwemmerseczeem ontstaat roodheid en schilfering van de huid, meestal beginnend tussen de vierde en vijfde (kleine) teen. Er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Later kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool (waarbij kleine met pus gevulde bultjes ontstaan) of de nagels. Loopt u zwemmerseczeem op, dan is behandeling mogelijk met schimmel bestrijdende middelen in de vorm van een crème, huidspray, smeersel of lotion. Bij de behandeling is wel geduld nodig, tenminste enkele weken. Niet alleen de voeten, maar ook de sokken en schoenen dienen goed gereinigd te worden, omdat de schimmel ook hier actief kan zijn. De aandoening kan ook weer spontaan genezen.

Voorkomen is beter dan genezen. Draag daarom badslippers. Niet alleen in zwembaden, maar ook in sauna’s, gezamenlijke douches en kleedruimtes. Was uw voeten na het zwemmen goed, bij voorkeur met weinig of geen zeep, en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
Wij zijn aangesloten bij: