Skip To Content

Ouder worden en voeten

Wist u dat we in ons leven gemiddeld qua afstand zo’n vier keer de wereld rondlopen op onze voeten? Logisch dat onze voeten gaan protesteren als we ouder worden.

Verandering aan de voet

Verandering aan de voet

Wanneer u ouder wordt kunnen de voeten veranderen en kan het lopen lastiger worden. Als de sterkte van spieren en banden afneemt, dan kan dit in de voet leiden tot meer doorzakken van de voetboog. Ook het vetweefsel neemt af, waardoor de druk op de bal van de voet en de hielen toeneemt. Het kan voelen alsof u op steentjes of botjes loopt. Verandering in de stand van de voeten kan ervoor zorgen dat een platvoet of spreidvoet ontstaat. Zo kunt u last krijgen van een functionele platvoet, waarbij de voetboog doorzakt en ook de enkels naar binnen zakken. Daarnaast kunnen uw tenen in een klauwstand gaan staan of de grote teen kan scheef groeien. Ouder worden heeft ook invloed op uw voeten omdat slijtage optreedt van het kraakbeen dat zich tussen de gewrichten bevindt. Uw voeten kunnen in de lengte of breedte veranderen en stijfheid, pijn en vergroeiingen treden op, oudere mensen kampen sneller met voorvoet– en hielproblemen.

Wat kan de podotherapeut doen?

Wat kan de podotherapeut doen?

Afhankelijk van de aard van uw voetprobleem zijn veel klachten te verminderen of op te lossen met een teenorthese of steunzool in combinatie met een goed passende schoen. De podotherapeut adviseert u over de beste behandeling en voetverzorging. In het geval van complexere voetproblemen of als gewone schoenen niet meer goed passen kunnen orthopedische schoenen een oplossing bieden.

Voetadvies voor ouderen

Voetadvies voor ouderen

  1. Draag goed passende schoenen. Geef uw tenen voldoende ruimte, kies de juiste breedtemaat. Een vetersluiting verdient de voorkeur en de loopzool mag niet te slap zijn.
  2. Op blote voeten lopen is bij een gezonde voet geen probleem. Verandert de stand van uw voeten, dan is het raadzaam om een stevige schoen te dragen die de voet ondersteunt.
  3. Verwijder nooit zelf eelt. Een gespecialiseerde pedicure helpt u graag.
  4. Smeer uw voeten goed in met een crème tegen droge huid en eeltvorming.
  5. Een voetbad is heerlijk, maar blijf niet langer dan vijf minuten met uw voeten in het water om weekheid te voorkomen.
  6. Komt u niet van uw klachten af, dan wordt aangeraden om een afspraak te maken bij de podotherapeut.
Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
Wij zijn aangesloten bij: