Skip To Content
Wat zijn orthopedische schoenen? Wat zijn orthopedische schoenen?

Wat zijn orthopedische schoenen?

Wat zijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen zijn schoenen die worden gemaakt wanneer door een afwijking in- of het verlies van functies of anatomische eigenschappen van de voeten, eenvoudige middelen niet (meer) voldoende zijn om voetproblemen te behandelen. Orthopedische schoenen worden op maat gemaakt. In het verleden stonden orthopedische schoenen bekend als ‘lomp’ en ‘niet modieus’, maar met de huidige technieken zijn orthopedische schoenen in veel gevallen niet meer te onderscheiden van schoenen die u in een schoenenwinkel kunt vinden. Er bestaan verschillende soorten orthopedische schoenen, waaronder volledig orthopedische schoenen (OSA), semi-orthopedische schoenen (OSB) en aanpassing aan confectieschoenen (OVAC).

Orthopedische schoenen aanmeten
Orthopedische schoenen laten aanmeten

Orthopedische schoenen aanmeten

Voor het aanmeten van orthopedische schoenen maken we gebruik van moderne, technische apparatuur. Om de juiste balans te vinden tussen vorm en functie meten we de voeten onder andere met 3D scanners of drukmetingen in de schoen. Dat doen we met veel passie en precisie om ervoor te zorgen dat de schoen perfect past. Omdat we weten dat de overstap naar orthopedische schoenen niet gemakkelijk is, begeleiden wij u met veel geduld in dit proces van wennen en aanpassen. In het proces van orthopedische schoenen wordt vaak multidisciplinair geschakeld, waarbij ook de huisarts, fysiotherapeut, podotherapeut, revalidatiearts of orthopedisch chirurg betrokken is.

Orthopedische Schoenen (OSA)
OSA Orthopedische Schoenen Penders

Orthopedische Schoenen (OSA)

Volledig orthopedische schoenen, ook wel OSA genoemd, zijn nodig wanneer schoenen uit een schoenenwinkel niet bij uw voeten passen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een afwijking in- of het verlies van functies of anatomische eigenschappen van de voeten. Maatwerk is dan de oplossing. Bij Penders Voetzorg bent u in goede handen voor het aanmeten van volledig orthopedische schoenen.

Lees meer over volledig orthopedische schoenen (OSA)

Semi-orthopedische Schoenen (OSB)
OSB Semi Orthopedische Schoenen Penders

Semi-orthopedische Schoenen (OSB)

Semi-orthopedische schoenen, ook wel bekend als OSB schoenen, lijken in veel opzichten op de gewone confectieschoenen die u in iedere schoenenwinkel vindt. Het grote verschil met confectieschoenen is dat semi-orthopedische schoenen veel meer mogelijkheden bieden voor aanpassingen aan de binnenkant van de schoen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor een speciaal uitneembaar orthopedisch voetbed (ook wel supplement genoemd). Verder zijn de schoenen qua technische uitvoering zodanig dat ze goed hun functie als medisch hulpmiddel kunnen vervullen.

Lees meer over semi-orthopedische schoenen (OSB)

Orthopedische verandering aan confectieschoen (OVAC)
Orthopedische Verbandschoenen Penders

Orthopedische verandering aan confectieschoen (OVAC)

Een OVAC is een orthopedische verandering aan een confectieschoen. Dit kan zowel een aanpassing aan de binnenkant als buitenkant van de schoen zijn, zoals het verbeteren van de afwikkeling of het verhogen van de hak of zool. Een OVAC zorgt ervoor dat kleine problemen tijdens het lopen makkelijk verholpen kunnen worden.

Lees meer over schoenaanpassingen (OVAC)

Orthopedische werkschoenen

Orthopedische werkschoenen

Veiligheidsschoenen zijn een must als u in de bouw, in een fabriek of op de boerderij werkt. Met een gecertificeerde veiligheidsschoen aan uw voeten kunt u in alle beroepen veiliger werken. Penders Voetzorg is gespecialiseerd in het maken en leveren van veiligheidsschoenen en steunzolen en kan ook orthopedische aanpassingen doen aan een veiligheidsschoen.

Lees meer over orthopedische werkschoenen

Vergoeding voor orthopedische schoenen

Vergoeding voor orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt een wettelijke eigen bijdrage. Mensen die in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van aangepaste schoenen, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding van werkschoenen via het UWV. Deze vergoeding heeft geen invloed op het eigen risico en er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Er gelden specifieke voorwaarden voor deze vergoeding. Tijdens uw bezoek aan de orthopedisch schoenmaker kunt u hierover informatie opvragen.

Lees meer over de vergoeding voor orthopedische schoenen

Vind een orthopedisch schoenmaker in de buurt
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: