Skip To Content
Is lopen op blote voeten slecht? Is lopen op blote voeten slecht?

Is lopen op blote voeten slecht?

Is lopen op blote voeten slecht?

Veel mensen houden ervan om op blote voeten te lopen. Er zijn ook mensen die de voorkeur geven om te sporten op blote voeten. Wel of geen goed idee? Hierover zijn de meningen verdeeld. Feit is dat er zowel voor- en nadelen zijn. Over het algemeen is lopen of sporten op blote voeten geen enkel probleem. Echter, dat geldt alleen als u ‘gezonde’ voeten heeft. Heeft u een risicovoet, bijvoorbeeld door diabetes, reuma of een andere ziekte, dan adviseren wij om altijd schoenen te dragen. In deze blog vertellen we u waarom.

Voordelen lopen op blote voeten

Voordelen lopen op blote voeten

Lopen op blote voeten kan zeer gezond zijn en prettig aanvoelen. Het versterkt namelijk de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Veel mensen die vaak op blote voeten lopen vinden het ook nog eens heel prettig. De voeten bevatten 200.000 zenuwuiteinden, een lichte landing kan daarom heel comfortabel aanvoelen. Ook wordt gezegd dat bij het lopen op blote voeten de schokdemping beter is, doordat men op de voorvoet landt.

Nadelen lopen op blote voeten

Nadelen lopen op blote voeten

Op blote voeten lopen is niet voor iedereen gezond. Voor een bepaalde groep mensen geeft het hoge risico’s. Verschillende aandoeningen hebben namelijk een ‘verminderd gevoel’ in de voet als complicatie, denk hierbij aan diabetes, MS, ischias of een hernia. Ook chemotherapie kan de uiteinden van de zenuwen aantasten, waardoor het gevoel minder wordt. Het gevolg hiervan is dat pijn en/of scherpe voorwerpen minder goed of zelfs helemaal niet gevoeld worden, met alle risico’s van dien.

Sporten op blote voeten

Sporten op blote voeten

Er zijn verschillende sporten die men blootsvoets kan uitoefenen, bijvoorbeeld vechtsporten als karate en judo, maar ook dans wordt vaak op blote voeten beoefend. Tevens bestaan er tegenwoordig blote voeten paden in de natuur, waar mensen met een gerust hart op blote voeten kunnen lopen. Ook op blote voeten (hard)lopen is de laatste tijd een trend geworden, beter bekend als barefoot running. Rennen op blote voeten of op schoeisel zoals de ‘five fingers shoe’. Deze schoen kunt u vergelijken met een handschoen, maar dan voor de voeten. De schoen is extreem plat en biedt alleen bescherming aan de voetzool. Mensen die steunzolen dragen of platvoeten hebben, wordt deze schoenen afgeraden. Maar ook bij lange afstanden is het niet verstandig op deze schoenen te lopen.

Feiten en fabels

Feiten en fabels

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat bevestigt of verwerpt dat blootvoets lopen en/of sporten minder blessures zou geven dan met schoenen. Maar ook niet of het juist beter of slechter is voor het lichaam en of de kans op blessures kleiner is. Op het gebied van sport lijkt blootvoets sporten geschikt te zijn voor mensen die goed naar hun lichaam kunnen luisteren en/of goed worden begeleid, zodat risico’s verminderd worden. Al met al kan men concluderen dat, als u ervoor kiest om blootvoets te bewegen en sporten, u goed naar uw lichaam moet luisteren.

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
Wij zijn aangesloten bij: